Warmtepomp Westerlee

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Met behulp van de tips van onze experts lees je alle details voor een warmtepomp in Westerlee. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle relevante info en bekijk de tarieven via een installateur uit Westerlee!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Westerlee? Middels onze expertise check jij bruikbare tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je leest eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Westerlee?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Westerlee?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westerlee

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Westerlee noodzakelijk. De keuze maken voor een vakbekwame installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Aerfor systeem). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €4.000 – €6.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Westerlee.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Harlingen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €8.000 – €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Vaillant, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een all-electric installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westerlee

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westerlee

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westerlee te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1600 €1500 5 jaar
Lucht-water €6600 €2200 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €3500 €3100 9 jaar
Water-water €18800 €4100 €5900 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Oldambt?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Oldambt) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Westerlee is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2500 en €4850. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Thermics Energie PAW-2ECO 20kw staat gelijk tot €2.800,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHVH08S18(**)3V krijg je subsidie tot €2.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Westerlee

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oudwoude plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2800 en €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €305 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw