Warmtepomp Harlingen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Op deze webpagina lees jij tips en adviezen over een warmtepomp in Harlingen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Harlingen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Harlingen? Op onze website lees je praktische tips. Klik op een item uit onze FAQ en jij checkt direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Harlingen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Harlingen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Harlingen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel moeilijk. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Harlingen onontbeerlijk. Het kiezen van een officiële specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek LG installatie). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.450 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Harlingen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Rottum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €20.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Remeha, AWB, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harlingen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Harlingen

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harlingen vast te stellen.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1000 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €6000 €2500 €2100 8 jaar
Bodem-water €14600 €5700 €4000 13 jaar
Water-water €18400 €4800 €4800 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Harlingen?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Harlingen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Harlingen kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 en €4350. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHVX16S26(**)9W biedt €2.500,00 subsidie en voor de Western Airconditioning CORE 25 is dit €5.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Harlingen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Balkbrug plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €330 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw