Warmtepomp Balkbrug

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is de keuze voor gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Middels de tips van onze experts doorzoek je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Balkbrug. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Balkbrug!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Balkbrug? Hieronder vind je bruikbare tips en adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je leest meteen alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Balkbrug?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Balkbrug?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Balkbrug

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij pittig. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Balkbrug aan te raden. De keuze van een echte installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Masser). Waar vind ik een degelijke warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Balkbrug.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Lamswaarde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.000 t/m €18.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, AWB, Vaillant, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Balkbrug

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Balkbrug

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Balkbrug uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1300 €1800 4 jaar
Lucht-water €5700 €2200 €2300 6 jaar
Bodem-water €15200 €5000 €2800 9,5 jaar
Water-water €17200 €5400 €4700 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hardenberg?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel huizen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Hardenberg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Balkbrug is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 en €4550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LW 310A-LUX2.0 biedt €3.800,00 subsidie en m.b.t. de ZBPro Hero Inverted heat pump 15kW is dit €2.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Balkbrug

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Steenwijkerwold plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 en €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €300 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen