Warmtepomp Lamswaarde

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is de warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl lees jij alle informatie betreffende een warmtepomp in Lamswaarde. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante details en bekijk de tarieven via een installateur uit Lamswaarde!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Lamswaarde? Middels onze expertise achterhaal je nuttige tips. Maak een keuze uit een onderwerp en je leest rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Lamswaarde?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lamswaarde?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lamswaarde

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Lamswaarde onontbeerlijk. De keuze van een vakbekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Venco). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.200 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €5.500 – €7.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Lamswaarde.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ursem.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Vaillant, Nefit, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lamswaarde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lamswaarde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lamswaarde te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €2000 6 jaar
Lucht-water €6700 €2100 €2200 8 jaar
Bodem-water €15200 €3800 €3400 10,5 jaar
Water-water €18600 €5000 €4500 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hulst?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Hulst) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Lamswaarde is alleen van toepassing op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €3000 en €4250. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti LCP 071MS geeft recht op €6.850,00 subsidie en met betrekking tot de Hautec HCS-PN-60 (88SF0381SDPN5) ligt dit op €3.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lamswaarde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Donkerbroek plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2750 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €400 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen