Warmtepomp Donkerbroek

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het vervangen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts ontdek je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Donkerbroek. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle onmisbare info en check prijzen van een installateur in Donkerbroek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Donkerbroek? Hieronder doorzoek jij belangrijke adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en ontdek snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Donkerbroek?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Donkerbroek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Donkerbroek

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is best wel complex. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Donkerbroek noodzakelijk. De zoektocht naar een bedreven expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Danfoss verwarming). Hoe kies ik een handige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.750 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.000 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Donkerbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nijelamer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 en €19.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Nefit, Remeha, Intergas, Atag). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Donkerbroek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Donkerbroek

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Donkerbroek uit te zoeken.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1800 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €5400 €2400 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €5400 €4000 13,5 jaar
Water-water €18900 €4000 €4100 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Ooststellingwerf?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel huizen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Ooststellingwerf) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Donkerbroek kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 en €5150. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta BRAN2 0121t geeft recht op €3.400,00 subsidie en wat betreft de Galletti LEW 052HL ligt dit op €7.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Donkerbroek

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Westkapelle plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2850 – €4900. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €395 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen