Warmtepomp Westkapelle

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van warmtepompspot.nl bekijk jij concrete informatie voor een warmtepomp in Westkapelle. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle praktische info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Westkapelle!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Westkapelle? Op deze pagina bekijk jij zinvolle aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij bekijkt vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Westkapelle?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Westkapelle?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westkapelle

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Westkapelle noodzakelijk. De keuze van een ervaren expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ariston systeem). Wat is een bedreven vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €4.500 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Westkapelle.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hasselt.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €6.000 tot €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, Remeha, Nefit, AWB). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westkapelle

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westkapelle

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westkapelle uit te rekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €1300 5 jaar
Lucht-water €6500 €2000 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €3800 €2600 12,5 jaar
Water-water €18700 €5400 €4400 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Veere?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Veere) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Westkapelle is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 en €5350. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Toshiba Estia HWS-1604H8-E1 + HWS-1404XWHM3-E1 geeft recht op €2.200,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBH16(**)9W ligt dit op €2.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Westkapelle

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Overloon plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €300 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen