Warmtepomp Hasselt

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het vervangen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Geholpen door deze webpagina doorzoek je handige info voor een warmtepomp in Hasselt. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle praktische tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Hasselt!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hasselt? Hieronder vind je praktische tips & tricks. Selecteer een onderwerp en jij checkt meteen verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hasselt?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hasselt?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hasselt

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Hasselt benodigd. De zoektocht naar een doorgewinterde vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Mitsubishi Electric installatie). Wat is een handige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.300 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hasselt.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Ruinerwold.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Vaillant, Remeha, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hasselt

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hasselt

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hasselt uit te zoeken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1500 €1700 6 jaar
Lucht-water €6700 €1800 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €4600 €2700 9 jaar
Water-water €17800 €4800 €5000 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Zwartewaterland?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Zwartewaterland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Hasselt kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2900 – €4150. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHSX16P50(**) geeft jou €2.600,00 subsidie en bij de Western Airconditioning CORE 7M krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hasselt

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Bantega plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2900 – €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €365 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen