Warmtepomp Bantega

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze website check jij praktische informatie voor een warmtepomp in Bantega. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Bantega!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Bantega? Middels onze expertise doorzoek je praktische tips. Klik op een van de vragen hieronder, en jij checkt snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Bantega?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bantega?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bantega

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Bantega onontbeerlijk. Het kiezen van een degelijke warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Geothermik France). Hoe ben ik verzekerd van een competente vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.400 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Bantega.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Langelille.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 en €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, Atag, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bantega

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bantega

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bantega te bepalen.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1100 6 jaar
Lucht-water €5600 €2100 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €4100 €3500 12 jaar
Water-water €17800 €5100 €4300 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Friese Meren?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente De Friese Meren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Bantega is alleen van toepassing op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 en €5950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het model, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LW 81A-LUX 2.0 geeft jou €1.850,00 subsidie en voor de Aermec WRL-H 041 230Volt krijg je €3.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Bantega

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Stevensweert plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €295 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw