Warmtepomp Langelille

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Met behulp van deze website bekijk jij handige info betreffende een warmtepomp in Langelille. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle onmisbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Langelille!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Langelille? Via onze specialisten vind jij belangrijke adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en je vindt snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Langelille?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Langelille?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Langelille

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is vrij complex. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Langelille onvermijdbaar. De zoektocht naar een deskundige expert doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check YORK). Hoe kies ik een erkende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.650 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Langelille.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Valkenswaard.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €6.500 t/m €19.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Intergas, Nefit, Remeha). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Langelille

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Langelille

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Langelille uit te rekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €6700 €2500 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €4400 €3200 10,5 jaar
Water-water €18700 €5700 €5600 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Weststellingwerf?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Weststellingwerf) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Langelille is alleen van toepassing op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 en €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Galletti LCP 094ML heeft €7.300,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PN-75/2T (88ST1442SDPN5) heb je recht op €5.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Langelille

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Drachten plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €4400. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €255 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen