Warmtepomp Valkenswaard

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Met behulp van onze website vind jij alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Valkenswaard. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle relevante tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Valkenswaard!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Valkenswaard? Door onze experts vind je handige tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Valkenswaard?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Valkenswaard?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Valkenswaard

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Valkenswaard benodigd. De keuze maken voor een doorgewinterde installateur doet niet onder voor de klus zelf. De installateur verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Thermics Energie). Hoe kies ik een geoefende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.200 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €3.500 – €7.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Valkenswaard.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Eygelshoven.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €7.500 tot €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Vaillant, AWB, Remeha, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Valkenswaard

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Valkenswaard

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Valkenswaard te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €2000 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €2200 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €3900 €3400 11 jaar
Water-water €17100 €4700 €5700 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Valkenswaard?
Straks moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Valkenswaard) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Valkenswaard geldt alleen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2400 en €5800. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Sirac LSQ04RC staat gelijk tot €2.050,00 subsidie en met betrekking tot de CLINT CHA/IK/WP 41 krijg je subsidie tot €1.850,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Valkenswaard

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Nijkerkerveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2800 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €360 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw