Warmtepomp Eygelshoven

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het vervangen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Geholpen door deze website doorzoek je alle details betreffende een warmtepomp in Eygelshoven. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Eygelshoven!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Eygelshoven? Hieronder vind jij nuttige tips & tricks. Selecteer een item uit onze FAQ en ontdek direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Eygelshoven?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Eygelshoven?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eygelshoven

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel moeilijk. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Eygelshoven onontbeerlijk. De zoektocht naar een erkende warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over DUCO subsidie). Hoe kies ik een officiële vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.200 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Eygelshoven.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ottersum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €20.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Vaillant, AWB, Intergas, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eygelshoven

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eygelshoven

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de aanschafprijs is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eygelshoven te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €2000 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €6600 €1600 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €3500 €3300 14,5 jaar
Water-water €18300 €5900 €5500 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kerkrade?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel woningen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Kerkrade) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Eygelshoven is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 – €4400. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Clivet WSAN-XEE 82 ST biedt €2.950,00 subsidie en met betrekking tot de Oilon Junior GT 6 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Eygelshoven

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zorgvlied plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €260 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen