Warmtepomp Zorgvlied

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Geholpen door onze vergelijker ontdek je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Zorgvlied. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige tips & tricks en check prijzen van een installateur in Zorgvlied!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zorgvlied? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je praktische aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en check binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zorgvlied?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zorgvlied?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zorgvlied

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Zorgvlied onmisbaar. De zoektocht naar een ervaren warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Auer verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.600 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.500 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zorgvlied.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hooglanderveen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Atag, Nefit, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric systeem. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zorgvlied

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zorgvlied

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zorgvlied te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1100 €1600 4 jaar
Lucht-water €5800 €1900 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €3900 €3100 11,5 jaar
Water-water €18400 €5100 €4400 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Westerveld?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel woningen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Westerveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zorgvlied kun je enkel aanvragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 – €4850. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWT-AC 221.A04 biedt €1.600,00 subsidie en aangaande de Emmeti EH1315DC is dit €2.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zorgvlied

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in s-Gravendeel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €255 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen