Warmtepomp Hooglanderveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het plaatsen van een ketel op gas volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De optie in plaats van gas is een warmtepomp. Met behulp van deze website bekijk je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Hooglanderveen. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle relevante tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hooglanderveen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hooglanderveen? Op onze website doorzoek je nuttige aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en vind rap alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hooglanderveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hooglanderveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hooglanderveen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is vrij pittig. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Hooglanderveen cruciaal. Het selecteren van een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NIBE warmtepompen). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.400 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €3.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hooglanderveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Sommelsdijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 t/m €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, AWB, Intergas, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hooglanderveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hooglanderveen

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hooglanderveen te ontcijferen.

Bron warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1300 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4900 €2200 €2000 6 jaar
Bodem-water €15000 €4700 €4100 11,5 jaar
Water-water €18300 €4600 €4800 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Amersfoort?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Amersfoort) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Hooglanderveen kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 – €4100. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Energie EST SB40plusP geeft recht op €5.900,00 subsidie en aangaande de Climaveneta BWR 0025T MTD2 ligt dit op €2.650,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hooglanderveen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Briltil plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4500. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €300 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen