Warmtepomp Ursem

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten dus over naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Middels onze website lees jij handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Ursem. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle praktische info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Ursem!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Ursem? Op onze website bekijk jij handige adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en ontdek meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Ursem?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Ursem?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ursem

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Ursem onvermijdbaar. Het selecteren van een erkende warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Techneco). Waar vind ik een erkende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.500 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Ursem.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Eursinge.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 en €21.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Vaillant, Remeha, Intergas, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ursem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ursem

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ursem te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1700 €1700 4 jaar
Lucht-water €4200 €1500 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €5700 €4800 11 jaar
Water-water €18500 €5400 €4100 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Koggenland?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Koggenland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Ursem is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 tot €5250. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Sinclair SMH-100IRA geeft jou €1.650,00 subsidie en wat betreft de Climer HTM-AT012 krijg je €1.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Ursem

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Nijelamer plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €385 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen