Warmtepomp Eursinge

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het laten installeren van een ketel op gas niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Door de tips van onze experts lees je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Eursinge. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Eursinge!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Eursinge? Door onze experts achterhaal je belangrijke tips. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Eursinge?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Eursinge?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Eursinge

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Eursinge onontbeerlijk. De keuze van een geoefende expert is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Clivet subsidie). Hoe kies ik een erkende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.350 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €4.000 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eursinge.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oss.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 tot €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Vaillant, Atag, Intergas, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eursinge

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eursinge

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eursinge uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €1200 4 jaar
Lucht-water €4000 €2100 €2600 8 jaar
Bodem-water €14800 €4200 €3400 10 jaar
Water-water €17000 €4500 €5400 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Midden-Drenthe?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Midden-Drenthe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Eursinge kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1250 tot €5950. Het totale bedrag is een afgeleide van het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSAN-XEE 102 ST heeft €3.100,00 subsidie en wat betreft de Oilon ECO 12 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Eursinge

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Zijdewind plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2750 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €400 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen