Warmtepomp Zijdewind

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het vervangen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van gas is zo’n warmtepomp. Door warmtepompspot.nl lees je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Zijdewind. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Zijdewind!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Zijdewind? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij belangrijke informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en bekijk eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zijdewind?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zijdewind?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zijdewind

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Zijdewind noodzakelijk. Het kiezen van een betrouwbare specialist is net zo relevant als de klus zelf. De vakman keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Airwell verwarming). Hoe herken je een degelijke warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.600 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Zijdewind.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hoogerheide.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Atag, Vaillant, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zijdewind

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zijdewind

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zijdewind te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €5900 €1600 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €3700 €2500 10,5 jaar
Water-water €17500 €5400 €4100 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hollands Kroon?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel gezinnen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Hollands Kroon) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Zijdewind geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1550 – €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWBT-E-AC 221.C16 heeft €2.400,00 subsidie en bij de ELCO Aerotop T35 EXT heb je recht op €4.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zijdewind

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Ruinerwold plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2550 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €255 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen