Warmtepomp Hoogerheide

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is: ‘warmtepomp’. Via onze website check je tips en adviezen voor een warmtepomp in Hoogerheide. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle onmisbare specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Hoogerheide!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hoogerheide? Hieronder achterhaal je nuttige informatie. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hoogerheide?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hoogerheide?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoogerheide

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is vrij moeilijk. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Hoogerheide noodzakelijk. De keuze maken voor een bekwame specialist is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check MDV warmtepompen). Hoe kies ik een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.450 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hoogerheide.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Sneek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 en €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, Nefit, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoogerheide

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoogerheide

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoogerheide vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1200 €1600 4 jaar
Lucht-water €6600 €2300 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €3600 €2900 11 jaar
Water-water €18000 €4300 €4000 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Woensdrecht?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel consumenten uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Woensdrecht) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Hoogerheide geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1900 en €5050. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Energie EST SB28 staat gelijk tot €4.800,00 subsidie en bij de Climaveneta BW-HT 0182 krijg je subsidie tot €7.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hoogerheide

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Breedenbroek plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 tot €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €365 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen