Warmtepomp Holwerd

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Geholpen door onze website bekijk jij praktische informatie voor een warmtepomp in Holwerd. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Holwerd!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Holwerd? Via onze specialisten check jij zinvolle informatie. Kies voor een item uit onze FAQ en check direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Holwerd?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Holwerd?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Holwerd

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is nogal pittig. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Holwerd benodigd. De keuze van een echte expert doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hiseer warmtepompen). Waar vind ik een erkende warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.250 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Holwerd.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Slenaken.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, Intergas, AWB, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Holwerd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Holwerd

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Holwerd uit te zoeken.

Bron warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1800 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €4900 €2400 €2500 7 jaar
Bodem-water €14600 €4100 €3000 11,5 jaar
Water-water €18900 €4900 €4500 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dongeradeel?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Dongeradeel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Holwerd kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2250 en €4150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Energie EST FF Evi 17 biedt €2.850,00 subsidie en m.b.t. de Clausius classic H 5-25 is dit €4.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Holwerd

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Bosschenhoofd plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €395 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw