Warmtepomp Wanssum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het laten installeren van een ketel op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Door de info van onze specialisten vind je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Wanssum. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle bruikbare info en ontdek de meest vakkundige installateur in Wanssum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wanssum? Op deze pagina lees jij handige informatie. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en ontdek ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wanssum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wanssum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wanssum

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Wanssum onmisbaar. Het selecteren van een deskundige vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek PHNIX warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.600 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wanssum.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Grijpskerke.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot zo’n €18.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Vaillant, Intergas, Nefit, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wanssum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wanssum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wanssum te ontcijferen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €1800 4 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2500 8 jaar
Bodem-water €14900 €3700 €4500 9,5 jaar
Water-water €18600 €5800 €4400 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Venray?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Venray) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wanssum is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1700 en €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Techneco Loria 6004 biedt €1.700,00 subsidie en bij de CTC EcoAir 520M + CTC EcoZenith i350 is dit €2.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wanssum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Ootmarsum plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €380 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen