Warmtepomp Grijpskerke

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Door de tips van onze experts bekijk jij praktische informatie over een warmtepomp in Grijpskerke. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Grijpskerke!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Grijpskerke? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je praktische info. Klik op een item uit onze FAQ en check direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Grijpskerke?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Grijpskerke?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grijpskerke

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Grijpskerke benodigd. De keuze van een aangesloten vakman is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Airwell installatie). Hoe kies ik een vakkundige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.300 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Grijpskerke.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Reeuwijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Remeha, Nefit, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grijpskerke

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Grijpskerke

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grijpskerke uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1400 €1300 6 jaar
Lucht-water €4800 €1700 €2200 7 jaar
Bodem-water €14100 €5700 €3600 11,5 jaar
Water-water €18800 €5300 €5300 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Veere?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel woningen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Veere) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Grijpskerke kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1200 en €5800. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ006(**)V + EHSX08P50(**) geeft recht op €1.800,00 subsidie en bij de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo Compact 5008.5 (W/W) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Grijpskerke

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Andel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €345 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw