Warmtepomp Andel

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het aansluiten van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Middels de info van onze specialisten bekijk jij nuttige info voor een warmtepomp in Andel. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Andel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Andel? Op deze pagina ontdek je belangrijke informatie. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij checkt snel bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Andel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Andel?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Andel

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Andel noodzakelijk. Het kiezen van een officiële specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Itho Daalderop). Wat is een competente vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.000 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Andel.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Klooster Lidlum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 en €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, Nefit, Atag, Remeha). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Andel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Andel

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Andel te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1400 €1400 7 jaar
Lucht-water €5100 €2200 €2300 7 jaar
Bodem-water €14200 €5000 €3500 14 jaar
Water-water €17400 €4900 €4400 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Woudrichem?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel huizen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Woudrichem) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Andel is alleen aan te vragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1600 en €4550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Aermec NRK0200 geeft recht op €4.550,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Geyser 2 MT 12 ligt dit op €1.950,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Andel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Slenaken plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) tezamen met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €375 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen