Warmtepomp Klooster Lidlum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Middels de info op deze pagina achterhaal je alle informatie voor een warmtepomp in Klooster Lidlum. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke info en ontdek de meest vakkundige installateur in Klooster Lidlum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Klooster Lidlum? Op deze pagina bekijk jij bruikbare aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en vind eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Klooster Lidlum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Klooster Lidlum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Klooster Lidlum

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Klooster Lidlum onvermijdbaar. Het kiezen van een vakkundige installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Heliotherm). Wat is een aangesloten installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Klooster Lidlum.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Tiendeveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, Vaillant, AWB, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Klooster Lidlum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Klooster Lidlum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Klooster Lidlum uit te rekenen.

Type warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1200 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2000 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €5200 €4300 14,5 jaar
Water-water €18500 €5500 €4500 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Franekeradeel?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel Nederlanders uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Franekeradeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Klooster Lidlum is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2700 tot €4100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Enerso AWK-O 44 geeft jou €6.700,00 subsidie en m.b.t. de Enerso TBW 27 krijg je €4.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Klooster Lidlum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in de Woude plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) tezamen met gewone stroom. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2500 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €270 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen