Warmtepomp de Woude

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Middels de info van onze specialisten vind je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in de Woude. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit de Woude!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in de Woude? Op deze pagina check je zinvolle tips en adviezen. Druk op een onderwerp en je vindt direct alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in de Woude?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in de Woude?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in de Woude

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in de Woude noodzakelijk. De keuze van een betrouwbare installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Thermics Energie systeem). Wat is een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.300 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in de Woude.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Niebert.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 en €19.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, AWB, Remeha, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs de Woude

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in de Woude

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in de Woude te analyseren.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €2000 €2000 7 jaar
Lucht-water €6700 €2000 €2800 6 jaar
Bodem-water €14700 €4600 €4300 9,5 jaar
Water-water €18600 €4900 €4500 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Castricum?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Castricum) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp de Woude kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1400 tot €4200. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de CIAT EREBA 017HT geeft jou €1.950,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti ENE017HL krijg je €3.450,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in de Woude

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Warfstermolen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. elektrische energie uit het net. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 tot €4300. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €360 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen