Warmtepomp Warfstermolen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Via de info op deze pagina doorzoek jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Warfstermolen. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare tips & tricks en check prijzen van een installateur in Warfstermolen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Warfstermolen? Op deze pagina lees je bruikbare adviezen. Kies voor een veelgestelde vraag en jij checkt binnen no-time alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Warfstermolen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Warfstermolen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Warfstermolen

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Warfstermolen cruciaal. De zoektocht naar een echte vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Rotex warmtepomp). Wat is een bekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €4.500 – €6.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Warfstermolen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Groet.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 tot €20.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Remeha, Intergas, Atag). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Warfstermolen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Warfstermolen

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Warfstermolen uit te zoeken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1200 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €6100 €1600 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €4500 €3900 12,5 jaar
Water-water €17100 €5500 €4900 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Warfstermolen kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2500 tot €4800. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Techneco Loria Duo 6010 geeft jou €2.100,00 subsidie en aangaande de Daikin EBLQ07(**)V3 krijg je €1.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Warfstermolen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Opmeer plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €385 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw