Warmtepomp Groet

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is de keuze voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Op de tips van onze experts check je tips en adviezen voor een warmtepomp in Groet. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle praktische tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Groet!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Groet? Middels onze expertise vind je bruikbare info. Kies voor een van de onderstaande vragen, en check binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Groet?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Groet?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Groet

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal pittig. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Groet onontbeerlijk. Het selecteren van een competente specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Auer installatie). Wat is een ervaren installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Groet.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Ressen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 t/m €20.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Atag, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Groet

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Groet

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Groet uit te werken.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1300 €1400 7 jaar
Lucht-water €5100 €2300 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €5600 €2600 13 jaar
Water-water €17400 €5600 €4100 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Bergen (NH.)?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel Nederlanders overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Bergen (NH.)) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Groet kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 en €4100. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHSH08P50(**) heeft €1.800,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch DS 5010 Ai (W/W) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Groet

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Angeren plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 – €4300. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €280 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw