Warmtepomp Angeren

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is de keuze voor een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via warmtepompspot.nl doorzoek jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Angeren. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle belangrijke info en check prijzen van een installateur in Angeren!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Angeren? Via onze specialisten ontdek je praktische informatie. Selecteer een onderwerp en je ontdekt direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Angeren?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Angeren?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Angeren

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Angeren onmisbaar. Het selecteren van een bekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De installateur neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk MDV). Hoe herken je een erkende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.500 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €3.500 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Angeren.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Kockengen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.500 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, AWB, Nefit, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Angeren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Angeren

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Angeren te berekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1400 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €2400 €2300 8 jaar
Bodem-water €15000 €5300 €3800 11 jaar
Water-water €18400 €5100 €5300 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Lingewaard?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Lingewaard) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Angeren kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 en €4100. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Aermec NRL0330HE heeft €6.150,00 subsidie en bij de Western Airconditioning Geyser 2 MT 34 heb je recht op €3.550,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Angeren

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze oplossingen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Sluis plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €330 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen