Warmtepomp Nieuwe Pekela

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het vervangen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker achterhaal je alle details m.b.t. een warmtepomp in Nieuwe Pekela. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle onmisbare specificaties en check prijzen van een installateur in Nieuwe Pekela!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwe Pekela? Op onze website bekijk je handige informatie. Druk op een van de onderwerpen en je ontdekt eenvoudig verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nieuwe Pekela?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nieuwe Pekela?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Nieuwe Pekela

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij moeilijk. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Nieuwe Pekela cruciaal. Het kiezen van een geoefende vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek CTA systeem). Wat is een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.200 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nieuwe Pekela.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Ysbrechtum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €21.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwe Pekela

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwe Pekela

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwe Pekela uit te rekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1700 6 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2700 7 jaar
Bodem-water €15500 €5700 €4000 13 jaar
Water-water €18400 €5000 €5000 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Pekela?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Pekela) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Nieuwe Pekela geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2800 tot €5800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S80 RAS4WH(V)NPE+RWH4(V)NFWE+260L geeft jou €2.400,00 subsidie en wat betreft de Vaillant geoTHERM VWS 81/3 (0010009069) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nieuwe Pekela

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze producten verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Haastrecht plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4500. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €285 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen