Warmtepomp Ysbrechtum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is de keuze voor een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Middels deze website doorzoek jij concrete informatie voor een warmtepomp in Ysbrechtum. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle cruciale info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Ysbrechtum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Ysbrechtum? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je nuttige info. Klik op een item uit onze FAQ en je vindt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Ysbrechtum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ysbrechtum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ysbrechtum

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Ysbrechtum cruciaal. De keuze maken voor een geoefende specialist is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Trane systeem). Hoe herken je een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ysbrechtum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal zien we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hinnaard.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, AWB, Atag, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ysbrechtum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ysbrechtum

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ysbrechtum te analyseren.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €6700 €2000 €2300 6 jaar
Bodem-water €15100 €5100 €4400 12,5 jaar
Water-water €17700 €5300 €5900 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel woningen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Ysbrechtum kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2650 en €4400. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het model, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-E 201.D13 heeft €2.300,00 subsidie en aangaande de Dimplex LAW 6IMR heb je recht op €1.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Ysbrechtum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Rijs plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2850 tot €4200. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €295 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen