Warmtepomp Hinnaard

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Geholpen door de info van onze specialisten doorzoek je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Hinnaard. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle cruciale tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hinnaard!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hinnaard? Hieronder ontdek je zinvolle adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en je ontdekt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hinnaard?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hinnaard?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hinnaard

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is vrij pittig. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Hinnaard onmisbaar. Het kiezen van een echte specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ECOTEQ warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.300 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hinnaard.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Sint Joost.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 t/m €20.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Atag, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hinnaard

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hinnaard

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hinnaard uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1200 €1200 6 jaar
Lucht-water €4900 €1900 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €5700 €3500 10,5 jaar
Water-water €18900 €4700 €5000 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Littenseradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hinnaard geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 – €4000. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de ELCO Aerotop T35 EXT staat gelijk tot €4.400,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec SWP 691 krijg je subsidie tot €8.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hinnaard

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Boer plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €290 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen