Warmtepomp Sint Joost

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aansluiten van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Op onze vergelijker ontdek je handige tips & tricks over een warmtepomp in Sint Joost. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle bruikbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Sint Joost!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Sint Joost? Middels onze expertise bekijk je zinvolle info. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt direct bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Sint Joost?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Sint Joost?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Sint Joost

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Sint Joost noodzakelijk. Het kiezen van een competente warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Climer warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen oktober 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.600 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Sint Joost.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur De Krim.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 en €18.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Intergas, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een 100% elektrische systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Sint Joost

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Sint Joost

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Sint Joost te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1500 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €4900 €1500 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €3800 €2800 12,5 jaar
Water-water €18000 €4300 €4100 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Echt-Susteren?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Echt-Susteren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Sint Joost kun je enkel aanvragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2250 en €4350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Panasonic Monobloc high temperature WH-MHF12G9E8 biedt €2.500,00 subsidie en bij de Carrier 30RQSY078B is dit €6.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Sint Joost

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Lottum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2950 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €370 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen