Warmtepomp Lottum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Met behulp van warmtepompspot.nl lees jij relevante tips voor een warmtepomp in Lottum. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle belangrijke info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Lottum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Lottum? Door onze experts bekijk je zinvolle adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en check à la minute alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lottum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Lottum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lottum

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Lottum onontbeerlijk. Het kiezen van een bedreven expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk NRGTEQ warmtepomp). Hoe kies ik een aangesloten installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lottum.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Waardhuizen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Nefit, AWB, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lottum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lottum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het apparaat is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lottum te berekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1700 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6700 €1600 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €5300 €2900 9 jaar
Water-water €18500 €4100 €4200 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Horst aan de Maas?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Horst aan de Maas) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Lottum is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2700 – €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Galmet Airmax2 12GT biedt €2.000,00 subsidie en voor de NRGTEQ TNG5 (G/W) is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Lottum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Empe plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 – €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €370 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw