Warmtepomp Empe

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker doorzoek je tips en adviezen voor een warmtepomp in Empe. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle bruikbare tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Empe!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Empe? Hieronder doorzoek jij praktische info. Klik op een item uit onze FAQ en vind à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Empe?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Empe?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Empe

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Empe onmisbaar. Het kiezen van een erkende installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check WaterFurnace verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.500 – €6.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Empe.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Oosterstreek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Atag, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een all-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Empe

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Empe

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Empe te analyseren.

Model warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1700 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €5800 €2200 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €4700 €3400 12 jaar
Water-water €18600 €4700 €4400 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Brummen?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Brummen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Empe is alleen aan te vragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1000 – €5800. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de CLINT CHA/IK/WP 41 biedt €1.850,00 subsidie en m.b.t. de Kleventa AHP40 is dit €5.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Empe

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Zandberg plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 – €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €320 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen