Warmtepomp Waardhuizen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het kiezen voor een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Met behulp van deze website check jij alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Waardhuizen. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Waardhuizen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Waardhuizen? Op deze pagina bekijk jij zinvolle informatie. Selecteer een van de onderwerpen en jij bekijkt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Waardhuizen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Waardhuizen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waardhuizen

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Waardhuizen onmisbaar. Het selecteren van een echte specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Magic Thermodynamic Box warmtepomp). Wat is een degelijke vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.500 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €6.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Waardhuizen.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Goudriaan.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.000 – €18.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Atag, Vaillant, Nefit, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waardhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Waardhuizen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waardhuizen uit te zoeken.

Model warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €2000 €1300 7 jaar
Lucht-water €5200 €1900 €2000 6 jaar
Bodem-water €14500 €5600 €4000 10 jaar
Water-water €17000 €5200 €5700 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Woudrichem?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Woudrichem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Waardhuizen is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2450 – €4400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron WPL 57 (228837) geeft recht op €3.750,00 subsidie en m.b.t. de CTC EcoAir 410 + CTC Ecologic ligt dit op €2.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Waardhuizen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oosterstreek plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 – €4800. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €380 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen