Warmtepomp Goudriaan

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het vervangen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van deze webpagina bekijk jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Goudriaan. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Goudriaan!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Goudriaan? Hieronder doorzoek jij belangrijke informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en je leest binnen no-time alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Goudriaan?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Goudriaan?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Goudriaan

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Goudriaan noodzakelijk. De keuze van een aangesloten vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Deze expert analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Inovatech GmbH subsidie). Wat is een geoefende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Goudriaan.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Raard.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 tot zo’n €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Vaillant, Nefit, Atag, Intergas). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Goudriaan

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Goudriaan

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kosten van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Goudriaan uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1200 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €5100 €2200 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €4100 €3300 14 jaar
Water-water €17100 €5700 €4300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Molenwaard?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Molenwaard) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Goudriaan geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 – €4150. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin ERGA08DV* icm EHV(H)(X)(Z)08S18D**** geeft jou €2.100,00 subsidie en m.b.t. de Vaillant flexoTHERM VWF 87/4 + VWW 11/4 SI (0010016678) krijg je €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Goudriaan

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Ambt Delden plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €295 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen