Warmtepomp Ambt Delden

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het plaatsen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts ontdek je praktische informatie aangaande een warmtepomp in Ambt Delden. Hoe werkt het? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle nuttige tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Ambt Delden!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Ambt Delden? Op onze website doorzoek je handige adviezen. Klik op een onderwerp en check rap alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Ambt Delden?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Ambt Delden?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ambt Delden

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Ambt Delden onvermijdbaar. De zoektocht naar een vakkundige installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check GREE). Hoe kies ik een bedreven vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.200 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €2.500 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Ambt Delden.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Kessel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot €19.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ambt Delden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ambt Delden

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ambt Delden te bepalen.

Model warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1400 €1700 5 jaar
Lucht-water €6400 €2200 €2700 6 jaar
Bodem-water €15400 €3700 €4800 14 jaar
Water-water €18200 €4900 €5700 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hof van Twente?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel consumenten overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Hof van Twente) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Ambt Delden geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 – €4500. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Aermec ANL300H geeft jou €5.450,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Geyser 2 HT 13 krijg je €2.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ambt Delden

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Sint Pancras plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2750 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €275 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen