Warmtepomp Kessel

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van gas is een warmtepomp installatie. Via warmtepompspot.nl check jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Kessel. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Kessel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Kessel? Op onze website vind je nuttige informatie. Klik op een onderwerp en jij checkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kessel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kessel?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kessel

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Kessel onontbeerlijk. Het selecteren van een handige installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Emmeti). Hoe ben ik verzekerd van een echte installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €4.000 – €6.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Kessel.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Termunterzijl.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Remeha, Nefit, AWB, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kessel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kessel

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kessel uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1900 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €6200 €2300 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €3700 €3400 14,5 jaar
Water-water €18600 €4700 €4900 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Peel en Maas?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Peel en Maas) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Kessel is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2300 en €4900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Enerso AWK-O 07 heeft €2.200,00 subsidie en wat betreft de Enerso BW 13 EVI heb je recht op €3.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kessel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in De Pol plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2650 – €4300. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €335 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen