Warmtepomp De Pol

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is de keuze voor een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Door warmtepompspot.nl bekijk je concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in De Pol. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit De Pol!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in De Pol? Door onze experts vind je nuttige informatie. Kies voor een van de onderwerpen en bekijk direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in De Pol?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in De Pol?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Pol

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in De Pol aan te raden. De keuze maken voor een betrouwbare installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sirac systeem). Waar vind ik een bekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.600 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in De Pol.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nederhorst den Berg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.000 – €18.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Intergas, Atag, AWB, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Pol

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Pol

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Pol te analyseren.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1200 €1300 6 jaar
Lucht-water €6700 €2100 €2500 6 jaar
Bodem-water €15500 €4600 €4500 13 jaar
Water-water €17200 €5200 €4100 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Steenwijkerland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp De Pol is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2150 tot €4350. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 302B heeft €6.050,00 subsidie en aangaande de Galletti EHW073WS heb je recht op €8.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in De Pol

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Wagenborgen plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 tot €4200. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €310 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen