Warmtepomp De Krim

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Op deze webpagina bekijk jij concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in De Krim. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle cruciale tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit De Krim!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in De Krim? Op deze pagina lees jij handige aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en bekijk meteen alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in De Krim?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in De Krim?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in De Krim

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in De Krim cruciaal. Het selecteren van een handige installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Remko systeem). Hoe herken je een bedreven warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.400 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €4.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Krim.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Mussel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 – €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Remeha, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Krim

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Krim

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Krim uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1600 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1700 €2000 7 jaar
Bodem-water €15100 €3500 €2800 11 jaar
Water-water €17500 €5100 €5400 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hardenberg?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment moeten veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Hardenberg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp De Krim is alleen van toepassing op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 tot €4250. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de CIAT AQUACIAT ILD 240A geeft recht op €4.900,00 subsidie en bij de Galletti EHW062HL ligt dit op €7.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in De Krim

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Waardhuizen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 – €4700. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €340 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen