Warmtepomp Mussel

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het kiezen voor een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Middels onze website lees je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Mussel. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale details en check prijzen van een installateur in Mussel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Mussel? Via onze specialisten doorzoek jij nuttige aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en check snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Mussel?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Mussel?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mussel

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is vrij pittig. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Mussel benodigd. Het kiezen van een degelijke vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mitsubishi Heavy Industries systeem). Waar vind ik een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2022]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Mussel.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Corle.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €21.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Intergas, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mussel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Mussel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mussel te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1000 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €4300 €1900 €2400 6 jaar
Bodem-water €15400 €3600 €3100 14 jaar
Water-water €17000 €4300 €5900 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Stadskanaal?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Stadskanaal) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Mussel is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1800 en €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S Combi RAS2 – RWD2 – 200L geeft jou €1.700,00 subsidie en voor de Thermia Diplomat Duo Inverter L krijg je €3.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Mussel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Goudriaan plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €3000 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €370 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen