Warmtepomp Corle

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aansluiten van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Via de tips van onze experts achterhaal je alle informatie over een warmtepomp in Corle. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle relevante tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Corle!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Corle? Hieronder vind jij belangrijke adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je ontdekt onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Corle?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Corle?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Corle

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Corle onmisbaar. Het kiezen van een bekwame specialist doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Keyter systeem). Waar vind ik een handige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.600 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Corle.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Hellouw.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.000 en €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Atag, Vaillant, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone product. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Corle

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Corle

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Corle uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1600 €1100 6 jaar
Lucht-water €5400 €1900 €2600 8 jaar
Bodem-water €14700 €5000 €3500 13 jaar
Water-water €17000 €4900 €4100 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Winterswijk?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel consumenten overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Winterswijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Corle geldt alleen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 – €5600. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Trane CXAX 023 SE SN heeft €6.050,00 subsidie en m.b.t. de Daikin EWYQ-010ACV3 heb je recht op €2.350,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Corle

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Raard plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €295 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen