Warmtepomp Farmsum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten kiezen voor een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Middels deze website lees je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Farmsum. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle belangrijke tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Farmsum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Farmsum? Middels onze expertise bekijk je praktische tips en adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Farmsum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Farmsum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Farmsum

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Farmsum benodigd. Het kiezen van een geoefende warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ELCO subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €3.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Farmsum.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oud Annerveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 en €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Intergas, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Farmsum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Farmsum

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Farmsum te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1200 €2000 6 jaar
Lucht-water €5500 €1700 €2500 9 jaar
Bodem-water €14200 €4200 €2800 12,5 jaar
Water-water €17600 €5100 €5400 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Delfzijl?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Delfzijl) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Farmsum geldt alleen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 tot €4250. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 121 exc heeft €2.750,00 subsidie en bij de Oilon MH 5 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Farmsum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Zuid-Beijerland plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €3000 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €355 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen