Warmtepomp Varik

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aansluiten van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Geholpen door deze website doorzoek jij concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Varik. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle cruciale info en tips en vind de voordeligste installateur in Varik!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Varik? Hieronder doorzoek je zinvolle info. Selecteer een veelgestelde vraag en je ontdekt meteen verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Varik?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Varik?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Varik

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Varik onmisbaar. De keuze van een degelijke vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Vaillant). Hoe herken je een echte warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.650 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €5.500 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Varik.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Farmsum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 t/m €20.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, AWB, Atag, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Varik

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Varik

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Varik te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1600 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2200 7 jaar
Bodem-water €14400 €4900 €3800 14,5 jaar
Water-water €18300 €5600 €5200 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Neerijnen?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel Nederlanders overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Neerijnen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Varik is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1650 – €5100. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Sirac LSQ10RC geeft jou €3.050,00 subsidie en bij de CLINT CHA/K/A/WP 202-P krijg je €5.550,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Varik

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Nijmegen plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 – €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €300 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw