Warmtepomp Westwoud

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een ketel op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Geholpen door warmtepompspot.nl check jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Westwoud. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare details en bekijk de tarieven via een installateur uit Westwoud!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Westwoud? Op deze pagina vind je belangrijke tips. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Westwoud?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Westwoud?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westwoud

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is best wel complex. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Westwoud benodigd. Het kiezen van een aangesloten specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. De installateur analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Auer systeem). Hoe kies ik een erkende warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.550 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Westwoud.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Haule.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot zo’n €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Vaillant, AWB, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westwoud

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westwoud

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westwoud te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1700 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2300 €2700 9 jaar
Bodem-water €14500 €5800 €4400 9 jaar
Water-water €18700 €4200 €5100 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Drechterland?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Drechterland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Westwoud is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1800 en €4650. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Toshiba Estia HWS-455H + HWS-455XWH3-E staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBX16(**)9W krijg je subsidie tot €2.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Westwoud

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Overveen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) tezamen met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 – €4300. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €315 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen