Warmtepomp Vaals

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten investeren in een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten check je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Vaals. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle cruciale informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Vaals!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Vaals? Aan de hand van de info op deze pagina lees je nuttige tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en jij checkt à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Vaals?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vaals?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vaals

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Vaals aan te raden. Het selecteren van een degelijke vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Templari). Hoe herken je een aangesloten vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.650 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Vaals.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Ewijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 – €18.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, Atag, AWB, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een standalone installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vaals

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vaals

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vaals te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1500 €1400 7 jaar
Lucht-water €5200 €1900 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €4600 €3600 14,5 jaar
Water-water €17700 €4800 €5300 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Vaals?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Vaals) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Vaals kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2750 en €5050. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Sinclair SWH-35/300TL2 biedt €1.100,00 subsidie en voor de CLINT CHA/IK/A/WP 152 is dit €5.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Vaals

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Nijetrijne plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €320 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen