Warmtepomp Ewijk

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts ontdek je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Ewijk. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle relevante tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Ewijk!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Ewijk? Door onze experts achterhaal je praktische tips en adviezen. Klik op een veelgestelde vraag en je vindt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Ewijk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ewijk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ewijk

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk moeilijk. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Ewijk noodzakelijk. De keuze maken voor een erkende vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Daikin subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Ewijk.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Ossenwaard.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Vaillant, AWB, Remeha, Atag). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ewijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ewijk

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ewijk vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1600 €1000 7 jaar
Lucht-water €6200 €2000 €2100 8 jaar
Bodem-water €15500 €4200 €4700 13 jaar
Water-water €18400 €4800 €5500 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Beuningen?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel woningen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Beuningen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Ewijk geldt alleen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2000 en €4400. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSAN-XEE 182 ST geeft recht op €4.400,00 subsidie en voor de Oilon ECO 8 ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ewijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zoelmond plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €3000 – €4600. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €390 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen