Warmtepomp Nijeberkoop

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts vind jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Nijeberkoop. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle praktische info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Nijeberkoop!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Nijeberkoop? Op onze website check jij nuttige adviezen. Selecteer een onderwerp en jij bekijkt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nijeberkoop?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nijeberkoop?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijeberkoop

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Nijeberkoop onmisbaar. Het kiezen van een ervaren specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Auer verwarming). Hoe kies ik een vakkundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.250 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nijeberkoop.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zevenhuizen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 t/m €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Atag, Nefit, Vaillant, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijeberkoop

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nijeberkoop

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijeberkoop te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1200 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €6200 €1900 €2400 8 jaar
Bodem-water €14300 €3600 €4600 14,5 jaar
Water-water €17500 €5800 €5300 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ooststellingwerf?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel woningen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Ooststellingwerf) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Nijeberkoop is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 en €4600. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de IDM TERRA IL 9 ; 810305 heeft €2.600,00 subsidie en met betrekking tot de Viessmann Vitocal 350-G BW 351.B27 heb je recht op €5.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nijeberkoop

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Harskamp plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2600 – €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €385 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen