Warmtepomp Zevenhuizen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten investeren in een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op de info op deze pagina vind jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Zevenhuizen. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle bruikbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Zevenhuizen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zevenhuizen? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij bruikbare tips & tricks. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij checkt direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zevenhuizen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zevenhuizen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zevenhuizen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Zevenhuizen noodzakelijk. De zoektocht naar een doorgewinterde expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ADG Dynamics verwarming). Hoe kies ik een geoefende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.000 – €7.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zevenhuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hooge Mierde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Atag, Vaillant, AWB, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zevenhuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zevenhuizen

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zevenhuizen uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €1100 6 jaar
Lucht-water €5900 €2000 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €4600 €3700 10,5 jaar
Water-water €17800 €5600 €4900 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zuidplas?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Zuidplas) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zevenhuizen kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1000 tot €4550. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWBT-E 221.C13 staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en wat betreft de ELCO Aerotop T32 EXT krijg je subsidie tot €4.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zevenhuizen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Rozendaal plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met standaard elektriciteit. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €360 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen