Warmtepomp Nieuwland

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op onze vergelijker check je nuttige info voor een warmtepomp in Nieuwland. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Nieuwland!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwland? Aan de hand van de info op deze pagina lees je handige tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je vindt vlug alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nieuwland?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nieuwland?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwland

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Nieuwland onmisbaar. Het selecteren van een degelijke expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ochsner systeem). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.200 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €4.500 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €20.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nieuwland.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Zegge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Remeha, Atag, Vaillant, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwland

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwland te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1400 €1700 7 jaar
Lucht-water €4800 €2200 €2800 9 jaar
Bodem-water €15300 €3700 €3600 13,5 jaar
Water-water €18800 €4400 €4200 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zederik?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Zederik) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Nieuwland is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2250 – €4450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Hitecsa EKWXBA-2401.2 staat gelijk tot €5.000,00 subsidie en aangaande de Viessmann Vitocal 300-G BW/BWS 301.B13 krijg je subsidie tot €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nieuwland

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Haps plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 en €4500. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €350 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen