Warmtepomp Zegge

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het laten installeren van een gasgestookt systeem geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op de info van onze specialisten bekijk jij praktische informatie voor een warmtepomp in Zegge. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Zegge!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zegge? Op deze pagina bekijk je praktische aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en je vindt à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zegge?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zegge?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zegge

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is best wel complex. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Zegge benodigd. Het kiezen van een erkende expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Clausius systeem). Hoe kies ik een bekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.300 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.000 – €6.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zegge.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Holthees.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot zo’n €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, Nefit, AWB, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zegge

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zegge

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zegge te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1400 €1500 7 jaar
Lucht-water €5600 €2100 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €4700 €2500 9,5 jaar
Water-water €17400 €5200 €4700 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Rucphen?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel woningen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Rucphen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Zegge geldt alleen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2250 – €4350. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E-AC 201.D16 biedt €2.400,00 subsidie en bij de ELCO Aerotop DHW 250 SYS is dit €1.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zegge

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Rolde plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2650 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €255 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw