Warmtepomp Vasse

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het kiezen voor een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl check je handige info m.b.t. een warmtepomp in Vasse. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale details en bekijk de tarieven via een installateur uit Vasse!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Vasse? Door onze experts lees je nuttige tips & tricks. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en jij checkt snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Vasse?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Vasse?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vasse

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is tamelijk complex. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Vasse onvermijdbaar. De keuze van een vakbekwame warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Waterkotte). Hoe herken je een aangesloten installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.700 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.000 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vasse.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Feinsum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, AWB, Intergas, Remeha, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vasse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vasse

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vasse vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1000 6 jaar
Lucht-water €6000 €2100 €2500 8 jaar
Bodem-water €14000 €5000 €3800 10 jaar
Water-water €17900 €5000 €5000 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Tubbergen?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel woningen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Tubbergen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Vasse geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 tot €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Solvis Vaero AL 15kW biedt €2.950,00 subsidie en met betrekking tot de CLINT CHA/K/WP 182-P is dit €4.950,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Vasse

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Nisse plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2550 – €4700. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €275 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw